Miljøvern og ansvarsfull turisme er viktig for Mama Afrika. Det er gledelig at flere og flere reisende er bevisste på dette i valg av reisemål og bosted. Det at stedene vi besøker får en positiv effekt av at vi kommer som gjester, er noe vi alle bør strebe etter. Det være seg på miljø, lokalsamfunn og økonomi. Derfor er Mama Afrika opptatt av å bruke lokale operatører som er lokalt forankra og som har en samfunnsansvarsprofil som gir noe tilbake til naturen eller den fattige lokale befolkningen. Ofte er det også mulig for deg som gjest å bidra direkte til et prosjekt om du ønsker. For mange av Mama Afrikas gjester har dette ofte blitt et høydepunkt på turen. Det å kunne støtte et lokalt fotballag med drakter, en fødeklinikk med rent vann eller gi bidrag direkte til de fantastiske menneskene som med livet som innsats jobber natt og dag for å passe på truede dyrearter føles veldig meningsfylt.
Økoturisme handler om å ikke forbruke vår natur og kulturarv, men vise omsorg for arven vi har fått.
Pakk til et godt formål
Fyll opp ledig plass i kofferten med klær og utstyr som kan ha stor betydning for barn og familier i det området du besøker. For under 2,5 kilo kan du for eksempel få plass til:
- 400 blyanter
- 5 fotballer uten luft med pumpe
- Stetoskop, blodtrykksmåler og 500 bandasjer
Ta kontakt om du ønsker å pakke med mening så finner vi ut hva som er behov nettopp på de stedene du skal besøke. Vi kan love deg at det vil bli satt stor pris på og garantert komme til nytte.
Zulufadder
Zulufadder ble startet av Mari Maurstad i 2005.
Jeg trodde jeg skulle oppleve Sør-Afrika som turist og fylle kameraet mitt med bilder fra strand og safari. Så møtte jeg Aurelia, en pensjonert sykepleier og ildsjel, som hver lørdag kokte suppe til 350 barn sammen med en håndfull lokale frivillige. Der og da bestemte jeg meg for å gjøre noe, og jeg fikk med meg Ragnhild. Kunne Aurelia med 350 kroner måneden i pensjon, så kunne vi også! (Mari Maurstad)
Zululand er Mama Afrikas største reisemål og mange av våre gjester har fylt opp kofferten med klær og skolesaker til barna i Zulufadder-prosjektet.
Mother Africa Trust
Denne organisasjonen jobber over hele Zimbabwe. De driver eldresenter, barnehjem, skoler og fødeklinikker. Mama Afrika har besøkt deres fantastiske barnehjem i Matopos og kvinneklinikk i Hwange. Mange gjester har fylt opp kofferten med medisinsk utstyr og andre nyttige ting til barn og kvinner. Behovet er enormt. Da vi besøkte kvinneklinikken i Hwange i 2015 viste det seg at brønnpumpa var gått i stykker. Tenk å føde uten tilgang til rent vann! Vi brukte ikke lang tid på å bestemme oss for å bidra til en ny pumpe.
Barnehjemmet i Matopos ble startet av den danske ambassaden i Zimbabwe i 1997 og ildsjelene Bent and Birthe Kristensen som jobbet på ambassaden den gang er fortsatt brennende engasjert i barnehjemmet på privat basis. Barn fra 0-18 år blir tatt inn om det overhode ikke finnes noen annen mulighet til å integrere de hos familie eller andre i lokalsamfunnet. Det gleder oss spesielt å se at de også tar hånd om funksjonshemmede barn, som har utrolig dårlige odds i fattige områder av Afrika.
Ønsker du å jobbe som frivillig? Mother Africa tar gjerne imot deg!
Zuluklubben
Dette er en en liten gjeng med damer på Sørlandet som reiste med Mama Afrika (den gang Magnum) på safari i 1997. Siden den gang har de truffet hverandre hver måned og kaller seg «Zuluklubben». De setter av litt penger hver måned som går til å hjelpe kvinner og unge ut av fattigdom i Zululand. Zuluklubben har naturlig nok et stort kvinnefokus og har støttet driftige, lokale kvinner som har tatt på seg omsorg for barn som har mistet sine foreldre av AIDS. Zuluklubben har stor tro på at den beste måten å løfte unge ut av fattigdom på er gjennom utdannelse, og har støttet utdanning til unge direkte.
Daglig leder i Mama Afrika har ledet denne innsatsen for hjelp til medsøstre og unge i Zululand sammen med en lokal samarbeidspartner og venn, Carol Goss.
Fotball
Fotball er sport nummer en i de fleste land i Afrika. Det bidrar til glede, god helse og fellesskap uansett hvilke samfunnslag du kommer fra. Det er en sport som ikke krever så mye utstyr og som alle kan holde på med. Kanskje nettopp derfor er fotball så populært blant de fattigste, ikke bare i utviklingsland i Afrika, men over hele verden.
Sammen med vår lokale samarbeidspartner i Durban, Get Africa, har våre gjester hatt stor glede av å støtte og bygge opp Mabibi Get Africa United og andre lokale fotballag fra Zululand til Cape Town. Våre gjester har sponset nye drakter, keeperhansker og baller. De har hatt innsamling av fotballsko i Norge som har blitt godt tatt imot av mottakerne. Vi har også arrangert fotballkamper på reisene våre som det har blitt mye moro ut av!
CAMPFIRE (Communal Areas Management Programme for Indigenous Resources)
Bærekraftig naturvern handler om å forstå at den lokale befolkningen har utrolig mye å si i forhold til å bevare og beskytte viltet i områdene der de lever i og rundt nasjonalparkene. CAMPFIRE er et program som ble etablert i Zimbabwe etter frigjøringen, og det første programmet ble innført av Mama Afrikas samarbeidspartner Clive Stockil i Gonarezhou i 1982. Parken og lokalbefolkningen var på det stadiet i krig med hverandre. Myndighetene hadde kastet det lokale Shangaan folket ut av parken fordi det skulle satses på safariturisme. Clive ble en megler mellom Shangaanfolket og myndighetene, og fikk til en avtale der Shangaanfolket skulle få tilbake rettighetene til landet sitt og lære å ta vare på viltet istedet for å være i konflikt med dem. Clive fikk i 2013 Prince William Award for Conservationn for sin innsats.
CAMPFIRE har vært en suksess og du kan høre mer om dette arbeidet i videoen til høyre.
Hvis du er en dyreverner, så er ditt største problem plass. Derfor må du håndtere menneskene først. CAMPFIRE har snudd konflikt til samarbeid, noe alle har tjent på. Lokalsamfunnet er fornøyd, parken er fornøyd og viltet er fornøyd. Alle er vinnere. Clive Stockil, dyreverner og safariguide
Et besøk i Gonarezhou handler like mye om lokalsamfunnet som om det vakre landskapet og dyrene. Våre gjester kan få førstehåndskunnskap om hvordan CAMPFIRE har ført til en bærekraftig fremtid for shangaanfolket.